Türkiye’de Konut Satın Alarak Oturma İzni Almak

Hukuk Ofisimize “Türkiye’de daire alarak ikamet izni alınır mı?” konulu çok fazla soru gelmektedir. Yabancıların Türkiye’de daire/konut satın alarak nasıl ikamet izni alacağını ve bu konuda sıkça sorulan soruları bu makale ile cevaplandırmaya çalışacağız.
 

Türkiye’de İkamet İzni

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 31/1-a bendi ile düzenlendiği üzere, “Türkiye’de taşınmaz malı bulunanlar” kısa dönem ikamet izni alabilirler. Aynı maddenin 2. Fıkrası gereğince verilecek ikamet izni her defasında en fazla ikişer yıllık sürelerle verilebilir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik madde 28/3 fıkrası ile taşınmaz satın alarak ikamet izni kazanmanın şartları düzenlenmiştir. Fıkra metni şöyledir:
 
“Taşınmazı bulunan yabancı tarafından yapılan ikamet izni başvurularında; taşınmazın konut olması ve bu amaçla kullanılması gerekir. Ayrıca aile üyelerinin konut üzerinde paylı veya elbirliğiyle mülkiyet hakkına sahip olmaları durumlarında, aile üyeleri de bu bent kapsamında ikamet iznine başvurabilir. Konut üzerinde paylı veya elbirliğiyle mülkiyet hakkına sahip olmayan aile üyeleri için taşınmaz sadece maddi imkânın tespitine dayanak oluşturabilir.”

 

Türkiye’de Konut Alarak İkamet İzni Sıkça Sorulan Sorular

1- Arsa - dükkan - arazi alarak "taşınmaz ikamet izni" alınabilir mi?
Hayır. İkamet izni başvurusu için mesken nitelikli bir taşınmaz, yani konut, villa ya da daire almak zorundasınız.
 
2- Alınacak daire / konut en az kaç metre kare olmalı?
Herhangi bir metre kare sınırlaması yoktur.
 
3- Alınacak daire / konut en az kaç para olmalı?
Maddi değer sınırlaması yoktur. 50 bin liraya bir köy evi bile yeterlidir. (Nisan 2022 itibariyle bu şart değiştirilmiş, büyükşehir sınırlarında 75 bin USD, büyükşehir vasfında olmayan illerde ise 50 bin USD şartı getirilmiştir.)
 
4- Daireyi satmak gerekirse hemen satmak mümkün mü?
Tapuya bir kısıtlama koyulmaz. İstediğiniz an satabilirsiniz.
 
5- Daire satılırsa ikamet izni hemen sonlandırılır mı?
Hemen sonlandırılmaz. Genellikle süre sonuna kadar ikamet izninizi kullanabilirsiniz.
 
6- Daireyi sattıktan sonra ikamet izni yenilenebilir mi?
Bitiş tarihine kadar oturma izniniz devam eder. Fakat uzatma başvurusu yapamazsınız. Başka nedenleriniz varsa bunlar için yeniden ikamet iznine başvurabilirsiniz.
 
7- Konut sahibine ikamet izni kaç yıl verilmektedir?
Kural olarak ve genellikle 1 yıl ikamet izni verilir. Fakat iki yıllık ikamet izni almak da mümkündür.
 
8- İkamet iznini her sene yenilenebiliyor mu?
Konutu satmadığınız sürece sürekli yenileyebilirsiniz.
 
9- Daire başkasına kiralanabilir mi?
Daireyi oturmak amacıyla kullanmak zorundasınız. Yasal adresiniz de burası olacaktır. Bu nedenle başka bir adrese adresinizi taşıyamayacağınız için kiraya vermemeniz tavsiye edilebilir.
 
10 İkamet iznini sadece daire sahibi mi alabilir?
Konut sahibi sıfatıyla ikamet iznini sadece konutun tapudaki sahibi alabilir. Resmi nikahlı eşi ve 18 yaşından küçük çocukları eğer tapuda isimleri yoksa “aile ikamet izni” alabilirler. Tapuda onlar da ortak görünürse onlara da “kısa dönem ikamet izni” verilir.
 
11- Tapu sahibinin annesi, babası, kardeşi, kuzeni aile ikamet izni alabilir mi?
Tapu sahibinin ikamet izni sadece eşi ve 18 yaşından küçük çocuklarına aile ikamet izni alma hakkı verir.
 
12- İki arkadaş ortak tapu alırsa ikisine de ikamet izni verilir mi?
Ortak tapu alımı halinde tapuda adı geçenlerden sadece birine taşınmaz ikamet izni verilir. Diğerinin ikamet izni başvurusu “turizm ikamet izni” olarak işleme konur.
 
13- Tapu sahibinin annesi / babası tapuya ortak olsa ya da hepsi ortak tapu alsa hepsine ikamet izni verilir mi?
Yeni konut alınırken, anne-baba-ergin çocuk(yetişkin çocuk) hepsi beraber tapu alırlarsa sadece bunlardan birine taşınmaz ikamet izni verilir. Diğer ikisine turizm ikamet izni verilir.
 
14- Türkiye’ye gelmeden ikamet izni alabilir miyim?
Evet, vekaletname ile daire satın alınır. Ardından yine vekaletname ile ikamet izni başvuru yapılabilir. Fakat burada bir güvenlik sorunu yaşamamak için danışman firmalarla değil Avukatlar ile çalışmalısınız. İkamet izni verilmesi için yüzyüze mülakat yapılması gerekirse Türkiye’ye gelmeniz gerekebilir.
 
15- Türkiye’ye gelmeden tapu alabilir miyim?
Evet Türkiye’ye gelmeden bir Avukata verilecek vekaletname ile tapu sahibi olabilirsiniz.
 

Türkiye’de Konut Satın Alma Yoluyla İkamet İzni Sonuç

Türkiye’de konut satın alarak ikamet izni sahibi olmak mümkün. Türkiye’ye gelmeden daire satın almak da ikamet izni başvurusu yapmak da mümkün. Bulunduğunuz ülkedeki Türk Konsolosluğu’na giderek vereceğiniz bir vekaletname ile Avukatlar aracılığıyla her türlü işleminizi Türkiye’de yürütebilirsiniz. Taşınmaz satın alma yoluyla ikamet izni başvurularında en sık karşılaşılan sorun, “ortak tapu” ile birden fazla yabancının ikamet iznine başvurmasıdır. Ortak tapu ile tüm tapu sahipleri ikamet izni alamaz. Bunlardan sadece biri konut ikamet izni alabilir, diğerlerinin başvurusu turizm ikamet izni sayılır. 
 
Daha fazla bilgi almak için info@kutelhukuk.com üzerinden mail yolu ile, whatsapp hattından veya telefon numarası üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
 
 
 
Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.