Arama Motorlarından (Google) Kişisel Verilerin Silinmesini İsteme Hakkı

 
 

Google ve Yandex Gibi Arama Motorlarındaki Bilgilerin Silinmesi

Günümüzde, kişilerin, ad ve soyadlarının Google veya Yandex gibi arama motorlarına yazılması halinde haklarında bir çok kişisel veriye rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Bu konuda Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na birçok şikayet başvurusu gerçekleştirilmektedir. Kurum söz konusu şikayetlerin usulen hatalı olması nedeniyle, arama motorlarından bu bilgilerin silinmesi için ne yapılması gerektiğini açıklayan bir karar ve inceleme kriterleri dizisini 17.07.2020 tarihinden paylaşmıştır.
 

Kurum Arama Motorlarını “Veri Sorumlusu” Olarak Değerlendirmekte

Kurum, 23.06.2020 tarih ve 2020/481 sayılı Kararı ile; arama motorlarının, üçüncü taraflara ait internette topladıkları verilerin işlenmesinin amaç ve vasıtalarını belirledikleri göz önünde bulundurularak Kanunun 3 üncü maddesinde yer verilen tanım çerçevesinde veri sorumlusu olarak kabul edilmesine karar vermiştir.
 

Kurum, İndeksleme Faaliyetini Veri İşleme Olarak Değerlendirmekte

Kurum, 23.06.2020 tarih ve 2020/481 sayılı Kararı ile; arama motorunun işletmecisinin otomatik, düzenli ve sistematik olarak internette yayınlanan bilgiyi bulduğu, daha sonra kendi indeksleme programları çerçevesinde alıp, kaydedip, organize ettiği kişisel verileri arama sonuçlarının listesi formunda düzenlediği, sunucuları üzerinde sakladığı, belirli durumlarda açıkladığı ve kullanıcılarına sunduğu dikkate alındığında arama motorları tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında ‘kişisel veri işleme” faaliyeti olarak değerlendirilmesine karar vermiştir.
 

Kurum, Önce Arama Motoru’na ( Google veya Yandex gibi ) Başvuru Şartı Arıyor

Kanunun başvuru ve şikâyet hakkına ilişkin hükümlerinde belirtilen usul ve süreler esas alınarak ilgili kişilerin, arama sonuçlarının indeksten çıkarılmasına yönelik talepleri ile ilgili olarak öncelikle arama motorlarına başvuruda bulunmaları, veri sorumlusu arama motorlarının söz konusu talepleri reddetmeleri veya başvuru sahibine cevap vermemeleri halinde ilgili kişilerce Kurula şikâyette bulunabileceklerine karar vermiştir.
 

Sonuç Olarak

Google veya Yandex gibi arama motorlarına, isim ve soyisim yazıldığında ortaya çıkan fotoğraf, video ve benzeri diğer kişisel veri niteliğindeki bilgilerin Google sunucularından ve indekslerinden kaldırılmasını talep etmek mümkündür. Bu kapsamda Google gibi arama motorlarına başvuruda bulunulması ve başvurunun ilgili “veri sorumlusu” tarafından sonuçsuz bırakılması halinde, Kurum’a şikayet edilmesi mümkündür. Kurum bu şikayet başvurularını incelerken aşağıdaki linkte paylaşılan ve ilan edilen kriterleri dikkate alarak inceleyecektir.
 

Daha fazla bilgi almak için info@kutelhukuk.com üzerinden mail yolu ile, whatsapp hattından veya telefon numarası üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

 
 
Kaynakça:
 
 
 
 
Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.